James Jardine, designer

interview

Ridderprint | 5 oktober 2020

James Jardine is grafisch ontwerper. Wat begon als hobby, is uitgegroeid tot zijn werk. In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 250 proefschriften voorzien van een mooie cover en een strak binnenwerk. “Uiteindelijk is de omslag je eerste kennismaking met iemands werk. Dat moet goed zijn.”

Wanneer ben je begonnen met het vormgeven van proefschriften?
“In mijn studententijd zat ik al af en toe met Photoshop te spelen. Ik had een kennis die websites maakte, dus dat deed ik er een tijdje bij. Na een tijdje ging hij zelf promoveren en vroeg hij of ik zijn omslag wilde maken, omdat ik intussen handig was geworden in het ontwerpen. Dat heb ik toen gedaan en toen ben ik ook met de drukker in contact gekomen. Daar werd ik opgenomen in een lijst met ontwerpers. Als mensen mijn portfolio uitkozen, dan kreeg ik een mailtje dat ik een nieuwe klant had. Zo is het eigenlijk begonnen!”

Je ontwerpt het totale concept voor een klant: de omslag, het binnenwerk, de boekenlegger. Hoe gaat zo’n proces in zijn werk?
“We beginnen met een kennismaking, waarbij ik meer leer over het onderwerp van het proefschrift en over de voorkeuren voor het ontwerp. Op basis daarvan maak ik een aantal concepten en verzorg ik de vormgeving voor een eerste hoofdstuk. Die proeven stuur ik naar de klant en vanuit daar gaat het lopen. We hebben dan weer een moment om te overleggen en wat verschillende dingen uit te proberen en op papier te zien. Aan het einde van die fase begint de uitwerking zelf. We kiezen een van de concepten en dan ga ik aan de slag.

Zodra alle hoofdstukken zijn uitgewerkt, komt een van de leukste momenten: de klant ziet dan voor het eerst zijn/haar vormgegeven proefschrift, weliswaar in PDF. Daar komt de eerste correctieronde uit, waarin we alle laatste foutjes eruit halen. Dan wordt er een proefdruk gemaakt door de drukker en krijgen ze hun proefschrift ook echt in handen. Op basis van de laatste correcties daarvan, gaat het proefschrift definitief naar de drukker.”

Wat vind je het leukste om te doen?
“Bijna alle proefschriften die ik langs zie komen, zijn medisch. Af en toe zit er een wiskundige tussen of ontwerp ik een proefschrift met een economisch thema. Veel van die proefschriften zijn opgebouwd uit gepubliceerde artikelen met daarin tabellen en af en toe een afbeelding. Wat dat betreft zien veel proefschriften er inhoudelijk hetzelfde uit. Het leukste is als ik heel erg vrijgelaten wordt door de klant en bezig kan gaan met een concept wat ik zelf kan verzinnen. Dat worden naar mijn mening ook de mooiste boeken.”

Wat voor advies zou je aan promovendi geven als het om het ontwerp gaat?
“Ik heb best wel veel tips! Vaak komen promovendi pas bij mij als ze bijna klaar zijn. Vaak komen ze er dan achter dat ze ergens niet meer de originele afbeelding van hebben, of een originele grafiek. Als je bezig bent, zorg dan dat je alle originele bestanden bewaart, zodat je zelf nog kunt beslissen wat voor export je maakt. Of, een iets technischer verhaal, zorg dat je altijd dezelfde referentiestijl hanteert. Dat je niet in het ene hoofdstuk de referentie achter de punt zet en in het andere hoofdstuk voor de punt. Probeer te voorkomen dat je referentie niet eindigt op de volgende regel, omdat je er een spatie tussen hebt staan. Het zijn vaak de kleine dingen die in het proefschrift net niet helemaal netjes zijn, en dat is jammer.”

Wat zou je graag nog willen doen?
“Ik zou wel graag nog wat meer met mijn handen werken. Wel het creatieve, maar dan op het praktische vlak. Wat minder achter mijn beeldscherm en wat meer in de praktijk. Oude huizen opknappen en doorverkopen bijvoorbeeld, of simpelweg wat meer afwisselen met wat ik nu doe. Ik vind het ook tof als iemand waar ik het proefschrift voor heb vormgegeven, na een tijdje nog eens terugbelt voor een andere opdracht, omdat ze de samenwerking als heel positief hebben ervaren. Bijvoorbeeld voor een flyer of een nieuw logo. Dat gebeurt nu al en juist die afwisseling maakt dit werk ook leuk.”

Meer lezen

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers is boekontwerper, eigenaar van isontwerp.nl en initiatiefnemer van Plant het Voort. Afgelopen jaar plantte ze samen met haar opdrachtgevers en partners ruim 5000 bomen. Wat doe je precies? “Vanuit isontwerp.nl werk ik als boekontwerper, zo noem ik mezelf ook vaak, en illustrator aan het design van boeken en proefschriften. Ik maak er graag iets heel bijzonders …

Lees meer
Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra onderzoekt de oorzaken en gevolgen van sociale netwerken en geeft les aan studenten Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al sinds zijn bachelor heeft hij een fascinatie voor het ontstaan en de effecten van sociale netwerken. Wat doe je precies? “Ik ben universitair docent Sociologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar doe …

Lees meer
Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente (32 jaar) studeerde in Maastricht, werkte als psycholoog in PI Vught, en promoveerde in Groningen. Ze doet nu postdoctoraal onderzoek in Zweden. De rode draad? Met virtual reality agressie behandelen bij tbs-patiënten. Wat heb je onderzocht tijdens je promotietraject? “Mijn promotieonderzoek heb ik eind 2019 afgerond. We hebben een agressietraining voor tbs-patiënten …

Lees meer