Promoveer je binnenkort? Neem deel aan ons “Printing Your Thesis” online webinar op 11 April! Schrijf je hier in

Bernard Leenstra, Schok en Pomp

interview

Ridderprint | 20 augustus 2020

Bernard Leenstra (30 jaar) is dokter, ondernemer én promovendus. Zo’n anderhalf jaar geleden is hij begonnen met EHBO-bedrijf Schok en Pomp. Als assistent-chirurg kwam hij op de Eerste Hulp vaak patiënten tegen die baat hadden gehad bij goede eerste hulp op straat. Dat kan anders, vindt Bernard.

Waarom de onderneming Schok en Pomp?
“EHBO heeft een suf, saai imago. In vergelijking met de rest van Europa hebben Nederlanders maar weinig basiskennis op EHBO-gebied. Met Schok en Pomp kunnen we dat veranderen. Met 33 man geven we door heel Nederland cursussen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er bij een ongeluk op straat of ander EHBO-probleem, mensen direct goed kunnen worden geholpen.”

Je hebt nog een tweede onderneming, toch?
“Klopt! Ik ben ook begonnen met hap-arts.nl. In de huisartsenzorg zien we dat de huisartsenposten, de plek waar je ook ’s avonds terecht kunt, overbelast raken. Met HAP-arts lenen we als het ware dokters uit het ziekenhuis, uit aan de huisartsenpost. Zo kunnen we de expertise die zij hebben, inzetten waar het nodig is. We detacheren eigenlijk artsen die tijd over hebben in het ziekenhuis naar een plek waar genoeg drukte is om weg te werken.”

Hoe combineer je dat met je PhD?
“Eigenlijk heel erg relaxt. Ik ben bezig met een combinatie van klinisch- en data-onderzoek. Het voordeel daarvan is dat ik heel erg mijn eigen tijd kan indelen. Ik heb een geweldige professor die zowel de teugels laat vieren, als deadlines stelt. Hij zei: ‘Het maakt me niet uit hoe je het haalt, als je maar je afspraken nakomt.’ Voor mij zorgt dat ervoor dat ik tegelijk kan ondernemen en aan mijn onderzoek kan werken.”

En kan dat samen met een sociaal leven?
“Ja, wat mij betreft kan dat heel goed, juist door je eigen werktijden te kunnen indelen. Ik voetbal, heb leuke vrienden en zorg dat ik tijd heb voor mezelf wanneer dat nodig is. Timemanagement is voor mij alles. Ik ben er ook niet vies van om een keer op zondag in het ziekenhuis te zijn, omdat ik gedurende de week tijd nodig had om te kunnen ondernemen. De tip? Wetenschappelijk onderzoek betekent dat als je vier stappen vooruitgaat, je soms ook weer drie stappen terug moet. Dat moet je accepteren.”

Mooi. Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik wilde altijd chirurg worden, maar met mijn huidige dromen past dat niet. Chirurg zijn is echt een bestaan, daar past niets naast in de huidige, nog conservatieve medische wereld. En dat wil ik niet. Ik wil wel blijven ondernemen, mijn ogen ook op andere dingen kunnen richten. Daarom heb ik besloten huisarts te worden, iets wat ik met net zoveel plezier en passie aanga. Voor mij is het grote voordeel van huisarts zijn, dat ik daarnaast kan blijven ondernemen.”

Wat voor advies kun je meegeven aan eerstejaars PhD’ers?
“Zorg dat je dataset op orde is. Daarin ben ik zelf te chaotisch begonnen. Wees perfectionistisch en neem de tijd en moeite om ervoor te zorgen dat je dataset echt strak en goed is, voor je gaat beginnen aan de analyse en het schrijven van artikelen of andere plannen. Achteraf had ik zelf meer kennis willen hebben van de statistiek, omdat dat telkens terugkomt. Tegelijkertijd: blijf niet teveel in het proces van dataverzameling hangen, want daar word je op termijn gek van.”

Als je niet zou promoveren, wat zou je dan doen? Met alle vrije tijd?
“Dan zou ik me richten op het ondernemen en het zijn van huisarts. Ook zou ik wel wat meer willen doen in de media, mijn kennis en expertise ook op radio en televisie delen. Ik wil ervoor gaan om de zorg in Nederland te verbeteren. Om ook de mensen die wat minder hebben, te ondersteunen in hun gezondheid. Dat vind ik een onwijs toffe uitdaging.”

Heb je nog een laatste toevoeging?
“Zeker! Het is te gek om wetenschapper te zijn. Mijn PhD pakt nooit iemand meer van me af, daar heb ik de rest van mijn leven nog iets aan.”

Meer lezen

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers is boekontwerper, eigenaar van isontwerp.nl en initiatiefnemer van Plant het Voort. Afgelopen jaar plantte ze samen met haar opdrachtgevers en partners ruim 5000 bomen. Wat doe je precies? “Vanuit isontwerp.nl werk ik als boekontwerper, zo noem ik mezelf ook vaak, en illustrator aan het design van boeken en proefschriften. Ik maak er graag iets heel bijzonders …

Lees meer
Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra onderzoekt de oorzaken en gevolgen van sociale netwerken en geeft les aan studenten Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al sinds zijn bachelor heeft hij een fascinatie voor het ontstaan en de effecten van sociale netwerken. Wat doe je precies? “Ik ben universitair docent Sociologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar doe …

Lees meer
Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente (32 jaar) studeerde in Maastricht, werkte als psycholoog in PI Vught, en promoveerde in Groningen. Ze doet nu postdoctoraal onderzoek in Zweden. De rode draad? Met virtual reality agressie behandelen bij tbs-patiënten. Wat heb je onderzocht tijdens je promotietraject? “Mijn promotieonderzoek heb ik eind 2019 afgerond. We hebben een agressietraining voor tbs-patiënten …

Lees meer